Gdzie można znaleźć rzetelną informację, ile kalorii ma wino?

Gdzie można znaleźć rzetelną informację, ile kalorii ma wino?

Wiele osób dbających o sylwetkę obawia się pustych kalorii w alkoholu, dlatego szukają wiedzy na ten temat. Na etykietach są głównie podstawowe informacje na temat szczepu, rodzaju, rocznika i zawartości alkoholu. Jednak nawet z nich można w przybliżeniu dowiedzieć się, czy warto po dany gatunek wina sięgnąć, mając wiedzę na temat zależności pomiędzy tymi parametrami. Chcesz wiedzieć, od czego zależy kaloryczność wina? Zapoznaj się z pozostałą treścią artykułu!

Czy pijąc wino, można przytyć?

Jak każdy rodzaj alkoholu, także i wino zawiera alkohol, dlatego może spowodować przybieranie na wadze, ale tylko wtedy, gdy jest pite w nadmiarze. Zatem spożywane w rozsądnych ilościach nie powinno spowodować nadwagi. Czując jednak obawę, warto dowiedzieć się, ile kalorii ma wino i które gatunki wybierać, aby móc sprawić sobie przyjemność bez konsekwencji. 

Jakie czynniki wpływają na kaloryczność wina?

Liczba kalorii w winie zależy od kilku czynników, takich jak:

  • zawartość alkoholu,
  • ilość cukru,
  • odmiany winogron,
  • gleby i klimatu.

Wszystkie te elementy mają wpływ na ostateczną kalkulację. Przyjmuje się, że 1 g alkoholu to 7 kcal. Jeśli zatem w porcji wina jest ok. 10 g alkoholu, to porcja ta ma już 70 kcal. Warto jednak pamiętać, że oprócz alkoholu w winie znajduje się również cukier resztkowy pozostały po fermentacji owoców. Rzadko się zdarza, aby całość cukru została przetworzona na procenty. Im więcej w napoju cukru resztkowego, tym wyższa kaloryczność. Najmniej jest go w winach wytrawnych, najwięcej w półsłodkich i słodkich. Podsumowując, niewiele kalorii jest w słabszych winach o niskiej zawartości cukru. Są to tzw alkohole lekkie.

Jakie wina wybierać, aby nie martwić się o kalorie?

Aby nie zastanawiać się ciągle, ile kalorii ma wino, wystarczy zapamiętać, że czerwone wytrawne rodzaje o niskiej zawartości alkoholu będzie najlepszym wyborem. Tuż za nim uplasuje się czerwone półwytrawne i białe wytrawne. Są też wina z natury niskokaloryczne, idealne dla osób odchudzających się, takie jak:

  • włoskie białe wytrawne z gatunku Pinot Grigio,
  • nowozelandzkie Sauvignon Blanc,
  • białe portugalskie Vinho Verde,
  • czerwony Merlot.

Czy wino można uznać za zdrowe?

Francuzi pijący niemal od dziecka czerwone wytrawne wino z wodą, rzadko zapadają na choroby układu krążenia. Zdania naukowców na temat zdrowotności tego napoju są podzielone, warto więc przyjąć zasadę, że  najzdrowszy jest umiar. Jeśli szukasz dobrego, niskokalorycznego wina, zapoznaj się z ofertą już dziś i wybierz odpowiadający Ci trunek!