Izolat białka serwatki — jakie ma właściwości?

Izolat białka serwatki — jakie ma właściwości?

Osoby uprawiające różnego rodzaju aktywności, chcące przyspieszyć efekt wyrzeźbienia sylwetki czy wzrost masy mięśniowej (przy równoczesnej redukcji tkanki tłuszczowej) często wybierają dodatkowe wspomagacze. Mowa oczywiście o w pełni bezpiecznych i naturalnych preparatach, w tym głównie o suplementach diety i odżywkach białkowych. Sprawdź, jakie właściwości ma izolat białka serwatki.

Czym jest WPI?

White protein isolate przez wielu jest uznawany za jeden z najpopularniejszych suplementów diety zawierający cenne dla organizmu aminokwasy (m.in. leucynę, izoleucynę oraz walinę). Forma izolatu wykazuje wysoki poziom wchłanialności i jest chętnie stosowana przez zawodowych sportowców, a także kulturystów i modeli fitness. Serwatka powstaje podczas produkcji sera czy jogurtu i jest pozostałą, płynną częścią mleka. Następnie przechodzi kolejne etapy przetwarzania, z zachowaniem wszystkich cennych właściwości. Obecnie w sklepach można znaleźć izolat białka serwatki w przeróżnych smakach, co znacznie ułatwia jego spożywanie (m.in. wanilia, banan, owoce leśne, słony karmel, masło orzechowe czy kokos).

Jak białko serwatkowe wpływa na organizm?

Dla zdecydowanej większości sportowców największe znaczenie ma tutaj rozrost masy mięśniowej oraz zwiększenie siły. Ponadto regularne zażywanie WPI przyczynia się do m.in.:

  • przyspieszenia regeneracji po odbytym treningu (to z kolei prowadzi do ograniczenia kontuzji i poprawy wydajności podczas częstych ćwiczeń),
  • zwiększenia efektów diety redukcyjnej (zmniejszenie uczucia głodu i wyeliminowanie podjadania pomiędzy posiłkami),
  • zmniejszenia poziomu glukozy we krwi (co ma ogromne znaczenie dla osób chorujących na cukrzycę typu II).

Warto pamiętać, że tak jak każdy inny suplement, również odżywki białkowe powinny być zażywane zgodnie z zaleceniami producentów.

Na co zwracać uwagę przy zakupie odżywki białkowej?

Okazuje się, że producenci oferują aż trzy różne formy białka serwatkowego, dlatego warto zawsze sprawdzić, jaki rodzaj odżywki jest sprzedawany. Na rynku można znaleźć izolat (z 90% zawartością białka), koncentrat (80% składu to białko) oraz hydrolizat. Kolejna kwestia to oczywiście przejrzenie opinii innych sportowców na temat efektów i bezpieczeństwa zażywania wybranego suplementu. Największy wybór odżywek białkowych można znaleźć w sklepach internetowych.